AMC Novosti

Da li se isplati kupiti automobil? – Verovatno ste videli da su se u poslednjih par godina pojavili mnogi neki preduetnici koji tvrde kako je kupovina auta bacanje para, ili u prevodu, najgori mogući način da potrošimo novac:

„Današnje tehnologije nam omogućavaju mnogo alternativa, ne moramo da posedujemo svoj auto kako bi prešli od tačke A do tačke B.

Smatramo da je ova tvrdnja previše generalizovana. Pa ako vas zanima u kojim situacijama je bolje da imamo svoj auto, a u kojim ne, nastavite da čitate.

Troškovi automobila

Poznato nam je da kada kupimo auto, tu nije kraj troškova.

Potrebno je da plaćamo i za stvari koje nas čekaju posle toga, jer auto (ponekad) zahteva i više pažnje od same žene. Šalimo se naravno, tu su troškovi za osiguranje, registraciju, zimske i letnje gume, servisi i ostalo.

Pored svega toga, imamo i troškove parkiranja, pauka ili neki troškovi koje i neočekujemo, kao što su da nam kamenčić lupi o šoferšajbnu, ili svašta gore.

Ne smemo da zaboravimo da našem autu treba i gorivo ..:)

Kada se sve to sabere..

Recimo da ste kupili neki automobil od 10000 evra, i da radite 6 dana u nedelji, prosečno ljudi menjaju automobile na 4 godine. Za te 4 godine, vrednost auta će se prepoloviti.

Na to dodajemo gore pomenute troškove, i dolazimo do zaključka da vas održavanje auta košta 2250 evra godišnje.

Naravno ovo je sve individualno, normalno je da će onaj komšija Milenko koji vozi Yuga trošiti manje od vašeg Audija, mi smo samo uzeli neki prosek kao primer.

Pa ovo su velike pare?

Vi za 2250 evra se možete odvesti do posla svakog dana u godini, i vratiti se kući, ali hajde da pogledamo prednosti i mane takvih prilika.

Prednost je što ne bismo imali muke sa parkingom, probleme sa gužvom. Ne razmišljamo da li će nam pauk uzeti kola, i to što možemo da se prevezemo i kada smo umorni, ili nismo u stanju da vozimo. Ima li još nešto?

Mana je da se taksijem baš i ne isplati da svratimo na 150 mesta na putu do kuće kao što imamo običaj, kada su hitni slučajevi u pitanju, a ne živimo u centru grada, onda je pravi pakao čekanje taksija da pristigne.

Ima i drugih mnogobrojnih mana. Nekad se desi da su svi taksiji zauzeti, ali da ne dužimo, ovo je bila računica za jednog čoveka. A ako je u pitanju porodica, takođe će biti teže, pa taksista treba da vrati dete iz vrtića, pa vam onda na primer zatreba auto za otvorene puteve itd.

Svako neka uzme papir i neka napravi svoju računicu!

Ako ste student koji stanuje u centru grada, i automobil koristite jednom u 10 dana… Odmah ćemo vam sigurno potvrditi i reći da je to bacanje para.

Ako ste pak roditelji, nevezano za to gde živite, mi smatramo da je obavezno da imate svoj auto! Ne zbog posla (možda stanujete pored radnog mesta), već zbog potreba i sigurnosti vaše dece.  I povremenih urgentnosti i zbog porodičnih putovanja…

Svima nam je poznato da nisu svi automobili isti. I da će neko jedan auto voziti 20 godina, što će mu se neverovatno isplatiti, neko će kupovati nov, neko polovan svakih godinu dana, itd.

Ali zapamtite ovo pravilo.

Nije važno na koliko godina kupujete auto, da li živite sami, koliko je skup auto, gde stanujete..

Cena automobila koji kupujete, ne bi ni u kom slučaju smela da bude veća od polovine vaše godišnje neto zarade. Odnosno da godišnji lizing ne bude veći od jedne mesečne plate. Sve preko ovih granica je srljanje u problem.

Vaš AMC.