fbpx

24/7 pomoć na putu | Srbija - Evropa

HomeBlogAMC blogPregled saobracajanih propisa u popularnim turistickim destinacijama

Pregled saobracajanih propisa u popularnim turistickim destinacijama

Pregled novih saobraćajnih propisa u popularnim turističkim destinacijama 2024.: Najnovije promene u saobraćajnim zakonima u zemljama kao što su Grčka, Hrvatska i Italija

U 2024. godini, turističke destinacije poput Grčke, Hrvatske i Italije uvele su nove saobraćajne propise koji mogu uticati na vaše putovanje. Ovaj pregled pruža ključne informacije o tim promenama i kako se mogu odraziti na vaš boravak u ovim popularnim destinacijama.

Grčka
U Grčkoj su novi propisi usmereni na smanjenje zagađenja i poboljšanje bezbednosti pešaka u turističkim oblastima. Od 2024. godine, uvedena je zabrana vožnje starijih dizel vozila u centrima većih gradova tokom letnjih meseci. Dodatno, povećan je broj zona sa ograničenom brzinom na 30 km/h u blizini popularnih turističkih atrakcija i plaža, kako bi se osigurala veća sigurnost pešaka i biciklista.

Hrvatska
Hrvatska je fokusirala promene na povećanje bezbednosti turista tokom glavne sezone. Uvedene su strože kazne za vožnju pod uticajem alkohola, s posebnim naglaskom na turistička područja gde je primećen viši stepen nesreća tokom leta. Takođe, nove mere uključuju pojačan nadzor brzine pomoću kamera na putevima koji vode do glavnih plaža i istorijskih lokaliteta.

Italija
Italija je uvela nova pravila koja ciljaju na turiste koji iznajmljuju vozila. Svako iznajmljivanje vozila mora sadržati detaljan vodič o saobraćajnim propisima na lokalnom jeziku, ali i na engleskom, što uključuje informacije o ograničenjima brzine, parkiranju i tarifama za prolaz kroz historijske centre. Osim toga, povećana su ograničenja za parkiranje u zonama koje su obično preplavljene turistima, što zahteva od vozača da koriste alternativne opcije kao što su javni prevoz ili parkirališta na obodu gradova.

Promene u saobraćajnim zakonima u Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji usmerene su na poboljšanje sigurnosti i smanjenje uticaja turizma na lokalne zajednice i okolinu. Pre polaska na put, preporučuje se da se putnici detaljno informišu o ovim pravilima kako bi izbegli potencijalne neugodnosti i kazne. Svaka od ovih destinacija nastoji da svoje puteve učini sigurnijim i prijatnijim za sve posetioce, što doprinosi opštem iskustvu odmora.