Uncategorized

Spremanje auta za putovanje – U ovom tekstu će, u najkraćim crtama biti obuhvaćeno sve ono što vam je potrebno da znate oko spremanja vašeg automobila za more.  Zahvalite nam kasnije, ili ne morate, na vama je.

Za početak, obavezno je da imate rezervni točak u gepeku, uz to se podrazumevaju i ključ za točak i dizalica.

Dalje, proverite pritisak u svim gumama, pa i u rezervnoj gumi, nakon toga i dubinu gazećeg sloja.. I evo jednog malog trika od nas:

Ako niste znali – Napumpajte gume za 0.3 do 0.5 bara više nego što je proizvođač predvideo, i vaš auto će trošiti manje goriva.

Stigli smo do tečnih stvarčica.. Sve tečnosti u vašem motoru treba da napunite do maksimuma (ulje, rashladna tečnost, kočiona tečnost, tečnost za pranje šoferšajbni).

CREVA: ne smeju curiti; KAIŠEVI: moraju biti propisno zategnuti

Što se tiče metlica brisača, nije obavezno, ali bi poželjno bilo da budu čiste kako ne bi ostavljale tragove. Savetujemo vam da sunđerom očistite i gumice brisača kako bi odstranili moguću prljavštinu koja se nakupila.

OČISTITE FILTER ZA VAZDUH! Filter za vazduh mora biti čist, u suprotnom.. povećana potrošnja, otežano kretanje.

Kočnice su jedne od najrizičnijih problema na autu. Kad god osetite neke probleme na kočionom sistemu ,(nebitno da li je pred putovanje) odmah posetite vašeg servisera! Evo još jednog brzog saveta – Ako prilikom kočenja čujete jako škripanje ili da slabije koči, verovatno je vreme da promenite kočione ploče.

KLIMA -filter za klima uređaj bi trebalo uvek da bude čist, odnosno zamena filtera, čišćenje sistema i provera količine gasa u sistemu.

Ovo možda znate ali, punjenje vašeg akumultora mora uvek biti u odgovarajućoj veličini – Ukoliko nije, pojaviće se svetlo-zelena masa na klemama vašeg akumulatora, ona se otklanja tako što se polije hladnom vodom.

Za kraj, još jedan mali savet od nas:

Ako imate još neko duže vreme pre polaska na put, a planirali ste da servis uradite malo pre polaska, odradite taj servis pre vašeg isplaniralog vremena. Verujte nam, mnogo će vam pomoći.

Nakon svega ovoga mođete slobodno reći da ste u potpunosti obavili spremanje auta za putovanje!

Vaš AMC.