AMC Novosti

Komunikacija u saobraćaju

JOŠ JEDNA zanimljiva tema, pa pokušajte da pročitate sve, jer obećavamo da će vam biti od koristi. I da.. ovo slobodno možete čitati na našu odgovornost! 🙂

Kao što ste imali prilike da vidite u naslovu (Komunikacija u saobraćaju), danas govorimo o neverbalnoj komunikaciji. Ovo bi svi vozači trebalo da nauče, a time će izbeći neprijatne situacije i ono bitnije – saobraćajne nezgode.

Postoji masa različitih znakova, pantomima, pokreta.. i svaki od njih je koristan ako se pravilno upotrebi. Obratite pažnju!

1) Štop svetla

Ako na primer želite da ukočite, samo dotaknite pedalu kočnice nekoliko sekundi ranije.
Tako će vozači iza vas videti vašu nameru da se zaustavite i neće biti problema!

2) “Sva četiri”

Ako se približavate koloni ili nekom mestu gde se desio udes, možete da uključite 4 migavca čak pre nego što se zaustavite (dok se krećete ka zastoju).
Ovako će vozači iza vas razumeti jasno i nedvosmisleno da je u pitanju neki događaj ispred.

3) Ruka kroz prozor

Znate i sami da leti često vozači izbace ruku kroz prozor, što je i normalno zbog same vrućine.
Jedino što morate paziti je da tom rukom slučajno ne dajete dvosmislene znakove drugim vozačima. A ako zaista obaveštavate učesnike u saobraćaju tom rukom, gledajte da to bude baš precizno ono šta ste naumili da uradite.

4) Pešaci

Jedna od svakako skupljih kazni – Ne stati na pešački.
Ukoliko vidite da pešak ima nameru da pređe ulicu, zaustavite se i dajte mu gest rukom da pređe. Kao Vaše odobrenje da bi se osetio bezbednije, ili mimika licem bi bila dovoljna ako ste ostvarili kontakt očima.

5) Položaj vozila u traci

Kada želite da skrenete sa auto ili moto puta, možete pomeriti auto skroz uz desnu ivicu kolovoza! Na taj način će vozači razumeti vašu nameru da uskoro skrećete.
A takođe, kada propuštate vozilo iza vas, a znak dozvoljava preticanje na toj deonici puta – pomerićete se uz desnu ivicu kolovoza i dati desni migavac na kratko. A kako da obavestite kada pretičete? – Kratak svetlosni signal, poznat kao blicanje, i levi migavac bi bili sasvim dovoljni.
Naravno sklanjate se u stranu i kada prolaze hitne službe, to je normalno.
Još jedna bitna stvar. Ako vozilo ispred vas, pod levim migvcem pretiče neku kolonu ili vozilo – To je još jedan dobar znak da je leva traka slobodna. Jer vozač ispred vas daleko bolje vidi nego vi, logično. Koristite tu signalizaciju da bi i vi obavili svoje preticanje!

6) Ablendovanje

Kada od vozača koji se kreće iz suprotnog smera vidite kratko i odsečno ablendovanje, to je znak da nešto nije u redu (ili kod vas ili na putu). Treba da proverite da li su vam svetla upaljena i da li ste vezani.
Ukoliko je sa vama sve u redu, onda se sigurno nešto nalazi u pravcu vašeg kretanja, a to je uglavnom kontrola saobraćaja.
Napominjemo da je svako obaveštavanje o kontroli na ovakav način zabranjeno, ali to svakako spada u neku vozačku solidarnost i nemojte se iznenaditi kada neko vama to uradi.

7) Suženi put

Kada se na ovakvom putu približavate krivini koja je nepregledna, možete pre same krivite dati svetlosni ili zvučni signal koji označava da ste tu.
Time će se vozač iz suprotnog smeta pomeriti u stranu i usporiti kako biste se bezbedno mimošli. Ukoliko i on odgovori blicanjem ili auto sirenom, onda možete i vi da usporite kako bi ga propustili.

8) Propuštanje

Ukoliko se na putu sa više traka nalazite u levoj traci, a pritom se krećete maksimalnom dozvoljenom brzinom i neko iza vas vam daje znakove da se pomerite u desnu, onda se pomerite!
Nemojte se inatiti i pustite ga neka prođe – Ima ko je zadužen za kontrolu brzine!

Sigurno ste neke od ovih stvari već znali i videli, ali nikad nije loše da se podsetimo, i da stavimo sve u jednu celinu. Sada ovaj tekst možete poslati novajlijama ili kome mislite da će služiti, a mi se nadamo da smo pomogli.
Vaš čuvar na putevima – AMC!